Divali svētki 2023

Divali parasti notiek oktobra beigās - novembra sākumā.

Šogad  cilvēki visā pasaulē  svinēs Divali svētkus  10-14. Novembris (kulminācija, Lakšmi pudža 12. Novembris,). Tas ir  gaismas festivāls. Divali ir viens no lielākajiem Indijas svētkiem. Tas ir krāšņs festivāls, kad it visur tiek iedegtas sveces, lampiņas, veiktas uguņošanas.

Divali svētki ilgst 5 dienas.

Divali sākas ar "Dhanteras".  Dhanteras nozīmē – bagātības (pārpilnības) diena.

Tas nozīmē ka mūsos ienāk pārpilnības sajūta.  Atceries šajā dienā visas svētības, ko esi  saņēmis dzīvē, un esi par tām pateicīgs.

Ir tradīcija - Divali laikā nolikt sev priekša visu savu  bagātību, un izjust pārpilnību. Ja jūti trūkumu, tad tas vairojas, bet, ja vērs savu uzmanību bagātībai, tad vairojas tā.

Lai eļļas lampiņa degtu, daktij jābūt daļēji iegremdētai eļļā. Ja dakts ir pilnīgi noslīkusi eļļā, tad nevar rasties gaisma. Eļļas lampiņai degot, dakts paliek neskarta.  Dzīve ir kā lampiņas dakts. Tev  ir jābūt šajā  pasaulē, bet nepieķeries tai. Ja tu noslīksti pasaules materiālismā, tu nevari radīt prieku un zināšanas savā dzīvē. Atrodoties pasaulē, bet nepieķeroties tai , pats vari būt par gaismas un prieka avotu.

Divali ir gudrības gaisma mūsu dzīvēs.

Šajās dienās lampas, sveces, lukturi  tiek iededzinātas ne tikai, lai rotātu mājas, bet arī lai atgādinātu šo dziļo dzīves patiesību. Tās tiek iedegtas it visur, simtiem un tūkstošiem.  Iededz savā sirdī gudrības un mīlestības gaismu un smaidi ar mirdzošu smaidu. Divali sauc arī par Dīpavali, kas burtiskā tulkojumā nozīmē “gaismas rindas”. Dzīvei ir daudz dažādu aspektu, un ir svarīgi, lai tu vērstu  gaismu uz katru no tām. Šīs gaismas rindas atgādina, ka ikvienam tavas dzīves aspektam ir nepieciešama tava uzmanība un zināšanu gaisma.

Katram cilvēkam ir daudzas labas īpašības. Katrs lukturītis, svece, ko iededz,  simbolizē tās. Dažiem cilvēkiem piemīt pacietība, citiem mīlestība, spēks, dāsnums u.c.  Slēptās lietas tevī ir kā gaisma. Divali laikā neapstājies tikai pie vienas sveces vai luktura iedegšanas, iededz tās simtiem.  Lai izkliedētu neziņas tumsu, iededz  daudz gaismas. Iededzot sevī  gudrības gaismu un iegūstot zināšanas, tu pamodini visus savas būtības aspektus. Kad tie ir atmodušies, tad  tas ir Divali.

Divali nozīmē būt patreizējā momentā

Atmet  pagātnes nožēlošanu  un rūpes par nākotni  un dzīvo patreizējā brīdī. Tas ir laiks, lai aizmirstu bažas un negatīvās lietas, kas notikušas gada laikā. Tas ir laiks, kad vērs gaismu uz visu gudrību, ko esi ieguvis un gaidi jaunu sākumu.

Vienkārši  izrādi savu pateicību Dievišķajam. Divali svētki notiek reizi gadā, bet gudriem cilvēkiem tie ir katru dienu, katru momentu.

Mūsdienu Indijā Divali var emocionāli salīdzināt ar mūsu Jauno gadu, lai gan dažādos valsts reģionos tā nozīme atšķiras.

Divali vēsture ir piepildīta ar leģendām, no kurām lielākā daļa lasāma Hindu reliģiskajos rakstos. Galvenā tēma saistīta ar gaismas uzvaru pār tumsu. Divali iezīmē arī lietus sezonas beigas un ziemas sākumu. Lauksaimnieki pabeidz ražas novākšanu, un tirgotāji gatavojas tāliem ceļojumiem. Tāpēc ir svarīgi pielūgt pārpilnības un bagātības dievieti Lakšmi.

Lielākajā daļā Indijas Divali ir veltīts bagātības un auglības dievietei Lakšmi. Rūpīgi jāiztīra māja, jāiededz visas gaismas, jo dievietei nepatīk tumsa.

Indijas dienvidos Divali svin kā Kunga Krišnas uzvaru pār dēmonu Narakasuru.

Indijas austrumos, un jo īpaši Bengālijā, Divali ir veltīts dievietes Kali pielūgšanai.

Divali svin ne tikai hinduisti, bet arī sikhi, džaini, daļa budistu.

Piecas Divali dienas

Danvantari Trajodaši (Dhanteras)  10.Nov.

Nosaukums Dhanteras celies no "dhana" (bagatība) un "teras" (trīspadsmit). Tā ir trīspadsmita Mēness diena. Šajā dienā pielūdz labklājības dievieti Lakšmi. Cilvēki par godu Lakšmi iegādājas dārglietas, sakopj savas mājas.

Šī ir arī diena, kad ir dzimis dievs Dhanvantari, kurš atnesa zināšanas par ajūrvēdu.

Hanumana pudža   11. Nov.

Dienu pirms Divali pudžas tiek izrādīta cieņa Hanumanam. Hanumana pudžas diena sakrīt ar Kali Čaudas dienu. Hanumans dod spēku cīņai ar ļaunajiem gariem. Šī iemesla dēļ viņš tad tiek pielūgts. Saskaņā ar citu leģendu, Divali tiek svinēts, lai atzīmētu Rāmas atgriešanos Ajodjā pēc uzvaras pār dēmonu Ravanu un izbeidzot četrpadsmit gadus ilgo trimdu.

Divali - Lakšmi Pudža. Svētku kulminācija.  12. Nov.

Svarīgākā festivāla diena. Šajā dienā tiek pielūgta Lakšmi. Ir  svarīgi, lai māja būtu pilnīgi iztīrīta, jo dieviete mīl tīrību. Viņa šajā dienā  vispirms apmeklēs vistīrāko māju. Vakarā tiek iedegtas  gaismas lampas, lai piesaistītu dievieti un apgaismotu viņas ceļu. Šajā dienā tiek godāts arī veiksmes dievs Ganeša.

Govardhana Pudža  13. Nov.

Ceturtā svētku dienā rituāli ir veltīti  Govardhana kalnam un valdniekam Bali. Šajā dienā Krišna pacēla Govardhāna  Parvat, lai aizsargātu Gokulas cilvēkus no Indras dusmām. Tā ir arī diena , kad tika kronēts karalis Vikramaditja. Citos reģionos, šajā dienā godā Višnu uzvaru par dēmonu Bali.

Brāļu un māsu diena  14. Nov.

Māsas gatavo mielastu saviem brāļiem un lūdz par viņu ilgo mūžu. Brāļi svētī savas māsas un pasniedz viņām dāvanas.

Festivāla datumi mainās katru gadu, jo tie ir atkarīgi no Mēness kalendāra.

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.