Jupitera savienojums ar Saturnu 21.12.2021

21.12.2021 notiek Visuma smagsvaru Jupitera un Saturna savienošanās. Šī parādība notiek aptuveni reizi 20 gados un nosaka galvenās tendences uz attiecīgo periodu. Pēc Rietumu astroloģijas šogad tas notiek Ūdensvīrā, bet pēc Vēdiskās (Džjotišs) tas notiek Mežāzī. Rodas jautajums, kāpēc tā?.

Runa būtībā ir par diviem zodiakiem - tropiskais un sidēriskais. Nobīde starp šiem zodiakiem pašlaik ir aptuveni 24°, gandrīz vesels zvaigznājs. Šai nobīdei ir tendence lēni pieaugt. Reizēm cilvēki saka, ka viens vai otrs zodiaks ir nepareizs, ka viena vai otra astroloģija ir nepareiza. Tas ir ļoti šaurs un kļūdains skats uz lietām. Būtībā gan Vēdiskā, gan Rietumu astroloģijas lieto abus zodiakus. Diskusija par to, kurš zodiaks ir pareizais, ir gandrīz tik pat sena kā pati astroloģija. Šajās diskusijas bieži tiek aizmirsts astroloģijas uzdevums un mērķi. Tiesa gan, tradicionāli Rietumu astroloģija vairāk lieto tropisko zodiāku, kur zodiaka sākums ir Pavasara saulstāvju punkts, kurš pateicoties tam, ka Saules un Zemes rotācijas asis nav paralēlas, nepārtraukti pārvietojas uz debesjuma fona. Vēdiskā astroloģija ir izvēlējusies stabilāku zodiaka atskaites sākuma punktu nekā pavasara sākums - Auna zvaigznāju. Tas ir sidēriskais zodiaks. Tropisko jeb astroloģisko zīmju zodiaku vēl sauc arī par jeb abstrakto zodiāku. Vēdiskā astroloģija lieto sidērisko jeb astronomisko zvaigznāju zodiaku. Vēdiskās astroloģijas gadījumā horoskops sakrīt ar to, kas ir redzams pie debesīm. Rietumu astroloģijas gadījumā, tā tas nav. Ja pēc Rietumu astroloģijas horoskopā kāda planēta ir Ūdensvīrā, tad paskatoties teleskopa mēs šo planētu redzēsim Mežāzī.

Darbojas gan sidēriskais, gan tropiskais zodiāks, bet ir jāsaprot kuru zodiaku un kādā veida pielietot. Nevar  mehāniski pārcelt interpretēšanas principus no Rietumu astroloģijas uz Vēdisko vai otrādi. Rezultāts, šādi darot, būs kļūdains. Planētu (Grahu) nozīmes arī ir atšķirīgas abās astroloģijās, planētu aspekti darbojas pilnīgi citādāk.

Cilvēkam, kurš ir tikai astroloģijas izmantotājs, nav jāiedziļinās diskusijās par to kurš zodiāks vai astroloģija ir pareiza vai nepareiza. Svarīgs ir rezultāts, palīdzība, ko sniedz astrologs. Tradīcijai šajā gadījuma ir otršķirīga nozīme. Diskusijas par viena vai otra zodiāka pielietošanu, pareizību, lai paliek astrologu ziņā.

Abas sistēmas protams ir saistītas. Tropiskais zodiāks labi attaino to, kas notiek iekšējā sistēmā, sistēmā Zeme-Saule. Sidēriskais zodiāks raksturo makrokosmu, to kas notiek ārpus mums, raksturo to, kādi apstākļi uz mums iedarbojas.

Tas nenozīmē to, ka Vēdiskā astroloģija, kā zinātne runā tikai par ārējo apstākļu ietekmi uz cilvēku un Rietumu astroloģija tikai par iekšējiem procesiem. Tā tas nav. Abas astroloģijas runā par visiem jautājumiem saistītiem ar cilvēka, sabiedrības, valsts dzīvi, bet protams ir atšķirīgi akcenti skatāmajiem jautājumiem.

Tradicionāli Rietumu astroloģijā Saule apzīmē personību. Eiropā valdošais ir stipras personības domāšanas veids, tāpēc astroloģija, kas cilvēkus dala pēc Saules atrašanās vietas, ir labi piemērota. Vēdiskajā sistēmā personību raksturo Ascendents (uzlecošā zīme dzimšanas brīdī) un Mēness, kurš raksturo arī prātu un emocijas. Bet Saule Vēdiskajā sistēmā ir Ego raksturotājs. Ascendents Rietumu sistēmā vairāk raksturo mūsu socālās reakcijas. Tā ir tikai viena atšķirību ilustrācija.

Rietumu astroloģijā planētas ir instrumenti. Vēdiskā sistēma izmanto Grahas. Tulkojumā no sanskrita, tas nozīmē – turēt, tvert, noķert. Grahas satver mūsu apziņu kādos noteiktos punktos un šādi organizē, virza cilvēka domāšanas procesu. Vēdiskā astroloģija ļoti dziļi analizē cilvēka domāšanas procesus. Izprotot kā darbojas mūsu domāšana, mēs varam saprast, kā to mainīt. Mainot domāšanu, varam mainīt pasauli.

Ja vairāk interesē kādi konkrēti materiāla tipa jautājumi, lietas saistītas ar personības attīstību uz Zemes, kuri ir iekšējā sistēmā Saule-Zeme, tad Rietumu sistēma piedāvā labu risinājumu.

Ja kāds sevi redz kā Visuma daļu, kā mūžīgi dzīvojošu dvēseli, kurai ir noteikti attīstības uzdevumi šajā konkrētajā dzīvē, izejot no paveiktā citās dzīves, tad daudzas šodienas problēmas izgaismojas pilnīgi citādāk. Skatoties no bezgalības jeb mūžības viedokļa, mēs sākam pieņemt pilnīgi citus lēmumus. Te labs palīgs ir Vēdiskā astroloģija, kura ņem vērā arī visu to, kas notiek ap mums Makrokosmā.

Izejot no šī paskatīsimies uz Saturna un Jupitera savienošanos 21.12.2021.

Pēc tropiskā zodiaka, kurš raksturo Rietumu domāšanas veidu savienošanās notiek Ūdensvīra zīmē. Astronomiski tas notiek Mežāža zvaigznājā, ko apraksta sidēriskais zodiāks. Jautājumus, kas saistīti ar procesiem  valsts un sabiedrības līmenī, loģiski ir skatīt pēc horoskopa kurš pats jau pēc savas  būtības raksturo ilgtermiņa ārējos procesus, kuri ietekmē visu planētu. Tātad pēc sideriskā zodiaka. Protams, ka pieredzejis astrologs, to var darīt arī pēc tropiskā zodiāka, izmantojot transurāna planētas. Bet precīzāk darbosies sideriskais zodiaks.

Jāatceras, ka Rietumu tradīcijā planētas raksturo instrumentus, kas būs cilvēka rīcībā. Savienošanas notiek Ūdensvīrā. Tātad tas ir tehnoloģiju, zinātnisko atklājumu, jauninājumu laiks. Cilvēku rīcībā būs arvien vairāk modernas tehnoloģijas, iekārtas, lietas kuras raksturo Ūdensvīrs. Bet ārējie apstākļi labāk redzami sidēriskajā zodiakā. Tas ir Mežāzis, kurš raksturojas ar pragmatiku, loģiku, resursu taupīšanu, racionālu dabas resursu izmantošanu, ierobežojumiem.

Kā vēsturisko analoģiju var ņemt 1961 gadu, kad Saturna-Jupitera savienojums notiek Mežāzī pēc sidēriskā zodiāka. Sākas straujš zinātnisko atklājumu un tehnoloģiju ieviešanas laiks, kosmosa iekarošana, bet no otras puses – Berlīnes mūris, aukstais karš. Tātad ārēji sabiedrība tiek ierobežota. Attīstība notiek iekšēji, lokāli.

Nākošais Saturna-Jupitera savienojums ir 1981 gadā Jaunavas zvaigznājā. Jaunava ir Merkūra pārvaldība. Sākas posms, kad strauji attīstās sakari, transports, globalizācijas idejas, straujš tūrisma nozares uzplaukums, ļoti strauji aug starptautiskā tirdzniecība.

Pēc tam Saturna-Jupitera savienojums ir 2000. gadā Aunā. Auns dinamisks, ugunīgs. Eiropas savienības paplašināšanās.

2021. gada savienojums Mežāzī noteiks vadlīnijas nākošajiem 20 gadiem. Globalizācijas idejas mazināsies, tūrisms un ceļošana ies mazumā, vairosies pragmatika un loģika, iespējams kādas valstis vairāk norobežosies, būtiskas pārmaiņas globālajā finansu sistēmā. Mežāzis ir par taupību un racionālu resursu izmantošanu, par tradicionālu dzīvesveidu. Tropiskais zodiaks norāda, ka kā instrumenti būs pieejamas jaunās tehnoloģijas. Summējot, varam secināt, ka būtībā šie 20 gadi ir par to, lai mēs mācītos dzīvot tradicionālu dzīvesveidu, bet jaunās modernās skaņās ar jauniem, moderniem instrumentiem. Konflikts starp veco un novatorisko. Mums visiem jāmācās paskatīties uz esošo no cita skatupunktu, jāmācās darīt vecās lietas jaunā manierē. Kredītu ņemšana ir septiņreiz jāpārdomā. Būtībā šis ir laiks, kad bizness jāattīsta uz esošiem resursiem, nevis kredītiem.

Izmantojot tehnoloģijas, bet paliekot pie tradicionāla dzīvesveida iespējama strauja attīstība. Daļa cilvēku izjutīs pretrunas  – iekšēja vēlme augt, bet no ārpuses būs ierobežojumi. Palielināsies vienkāršās tautas un valsts varas pretīmstāvēšana. Tieši tiem cilvēkiem, kuri iemācīsies tikt galā ar ārējiem ierobežojumiem ir vislielākās iespējas progresam. Iet vienkārši pret sistēmu, ir tas pats, kas triekties ar galvu sienā. Tas nav produktīvi. Visums gaida, lai mēs katrs augtu garīgi iekšēji. Būtiski ir arī tas, lai mēs katrs nodarbotos ar to, kas ir mūsu patiesais dzīves uzdevums. Novirzoties no sava dzīves ceļa, ir risks saņemt papildus problēmas. Ja mēs nodarbosimies ar lietām, kas mums atbilstoši dzīves uzdevumam nav jādara, tad tieši šajos jautājumos Saturns radīs problēmas, lai mūs virzītu atpakaļ uz pareizo dzīves ceļu.

Jāņem vērā, ka Mežāzis un Vēzis ir uz vienas ass. Tātad vēl pievienojas Vēža raksturlielumi, kas norāda uz to, ka svarīga ir ģimene, rūpes par līdzcilvēkiem, viesmīlība, draudzīgums, savas individualitātes saglabāšana gan personīgā, gan sabiedriskā līmenī. Šīs ir tās īpašības, kas palīdzēs iet uz priekšu.

Lai visiem mums izdodas!

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.